Oldalszámozás beállítása InDesignban – MerciArts

3 db A5-ös füzet vásárlása esetén, vagy 15.000 Ft felett ajándék A6-os notesz!

Oldalszámozás beállítása InDesignban

Kérlek vedd figyelembe, hogy minden szerkesztőprogram esetében angol nyelvű beállításokkal dolgozom, és Nektek is ezt tanácsolom! Habár elsőre segítséget nyújthat a lefordított verzió, hosszútávon nincs sok haszna. Legtöbb esetben a fordítások értelmetlenek, és mindenhol angol leírásokat fogtok találni.

 

Kiadványok, könyvek, füvet belsőket szerkeszteni mindenképpen Adobe InDesignban ajánlom. Az Adobe csapata kifejezetten erre a célra hozták létre ezt a remek programot, aminek használata is roppant egyszerű, gyorsan bele lehet jönni ígérem! Hamarosan érkezni fog egy teljes leírás kezdőknek is hozzá, most azonban belecsapnék egyből a közepébe; hogyan is kell benne oldalszámozást beállítani anélkül, hogy minden egyes lapra kiírnánk manuálisan? Meg fogtok lepődni!

 

Miután megnyitottunk egy új dokumentumot, a ‘Pages’ oldalon láthatjátok az összes oldalt, viszont ami sokak figyelmét elkerülheti az a “Master Pages” ami a rendes oldalak fölött találhatóak.  

Ezeknek a lényege, hogy minden elem, amiket ide pakoltok látható lesz majd az összes oldalon, amit a jövőben készítetek! Ide érdemes tenni az oldalszámozást is például. (Én ide szoktam beírni a weboldalam címét is, a lap alsó, közép részére. Na de! Rakjuk be az oldalszámozást.

Type Toollal (bal oldalsó sarokban, vagy T gyorsbillentyűvel) készítsetek egy text boxot, majd az alábbi szerint illesszétek be az oldalszámozást.  

Adobe Indesign oldalszámozás

Ha ez sikerül, a Text Boxban csak egy A betűt fogtok látni, fura nem? Ne aggódjatok, ez így teljesen rendben van! Tegyétek a boxot oda ahol szeretnétek, hogy legyen majd minden oldalon, és állítsátok be a betűtípust, méretet, stb… Mindent amit szeretnétek. Én az alsó, és külső margók mellé szoktam tenni közvetlenül, de ez már egyéni. 

Ha a selection toollal (V gyorsbillentyű) megfogjátok a text boxot és Ctrl (macnél Command) lenyomásával elhúzzátok azt, akkor másolni tudjátok. Persze ez ctrl+c és ctrl+v-vel is működik. Másoljátok a másik oldalra az oldalszámozásos text boxot ugyanúgy. Ha minden beállítással kész vagytok, lessétek meg az oldalaitokat, mindenhol ki lesz írva az aktuális oldalszámozás. 

 Remélem tudtam segíteni, bármi kérdés felmerül, írjatok nekem nyugodtan akár itt kommentben, de akár emailben is!

merci.arts93@gmail.com

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni