Vonalas belső lapok kialakítása, InDesignban – MerciArts

3 db A5-ös füzet vásárlása esetén, vagy 15.000 Ft felett ajándék A6-os notesz!

Vonalas belső lapok kialakítása, InDesignban

Amikor úgy döntünk, hogy szeretnénk elkészíteni saját füzetünket, akár saját használatra, vagy árusításhoz, szerintem egyikünk se gondolná, hogy olyan problémába ütközünk: oké, de a belső oldalak kialakítása milyen legyen? Első dolgunk felmenni netre, stock oldalakra, kész templateket leszedni. Vannak, azonban sok esetben ezek nem szépek, nem használhatóak, nem alakíthatóak utólag. Ha mázlink van, legalább néhány feltétel teljesül. Személy szerint nekem még egyik se jött be, ezért hát felnyitottam a laptopomat, megnyitottam az Adobe InDesignt, mondván “Fine, I do it myself”, elvégre grafikus lennék, szégyellném is ha nem én tervezném meg a füzetek belsejét is! Tartsatok most velem, lépésről lépésre készítsünk el egy A5-ös, vonalas füzetet. 

Az első és egyik legfontosabb, amire viszont szerintem sokak nem gondolnak, az a margók beállítása. Mert bármelyik eshetőséget is választjuk a füzet összerakásához, a tűzésnél, spirálozásnál, vagy varrásnál nagyobb margót kell hagyni, mint a többi oldalon, hiszen a lapok azon része nem lesz használható. Ezt megadhatjuk már az új dokumentum nyitásánál, de menet közben is. Menet közbeni beállítást itt találod: File/Document Setup/Margins Ajánlom, hogy mindenképp csináljatok menet közben próbanyomtatásokat. Amit én használok a spirálozott, A5-ös füzeteimhez: 

Indesign tutorial, vonalas füzet

A vonalas füzetben jó esetben minden lap ugyanúgy fog kinézni, ezáltal szeretném megkönnyíteni a dolgunkat azzal, amit már az oldalszámozós cikknél is mutattam. A Parent pageseken szerkesszünk, ezáltal az összes lap automatikusan úgy fog változni, ahogy azt mi beállítjuk ezeken a lapokon, nem kell minden oldalnál külön külön. A pirossal bekeretezett résznél lévő lapokra kattintsunk duplán, hogy itt tudjunk dolgozni.

Szuper, meg is vannak az alapok, akkor most már vonalazzunk! :) Type toollal (T gyorsbillentyű) csináljunk egy text boxot, egészen pontosan a margókon belüli területre. (Ha esetleg menet közben nem szeretnénk látni a margókat, hogy lássuk szépen az összképet, nyomjuk a W gyorsbillentyűt ennek a nézetnek a ki/be kapcsolásához)

Miután megvan a text box, fontos, hogy a következő művelethez bele is legyünk ebbe kattintva, villogjon ott a kurzor. Table/Create Table. 

Itt a Body rows a sorok mennyisége, a Column pedig 1 legyen. Személy szerint 26 sorral dolgozom, de ez ízlés kérdése, viszont többet már nem ajánlok, akkor nagyon kicsik lesznek a sorok. 

 

Alakul, alakul, de valljuk be ez még nagyon nem az igazi. Ahhoz, hogy szerkeszthessük, kattintsunk a legelső sor legelejére, és jelöljük ki az egész részt. Meg fognak jelenni fölül a szerkesztési opciók, ahol utólag + sorokat is adhatunk hozzá, vagy vehetünk persze el. 

Itt van egy olyan beállítási rész, ahol tudjuk állítani a ‘Table’ részeit külön külön, amit nekünk be kell állítanunk, hogy csak a vonalak látszódjanak, a külső keret nem. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy mindegyik oldala legyen kijelölve, kivéve a belső vonal. Onnan tudjuk, melyik van kijelölve, hogy azok kékek lesznek. Ez mondjuk szerintem kicsit hülyén van megoldva a programban, mert nem annyira feltünő. Ki/és bejelölni szerkesztésre az adott elemeket úgy tudjuk, hogy csak rákattintunk a kívánt vonalakra. Miután a külső kereteket kijelöltük, állítsuk be ezeket színtelenre. Így kell kinéznie:

Ezután pedig jelöljük ki a középső vonalat, a külsőket most hagyjuk ki. Állítsuk be a nekünk tetsző színt, és vonalvastagságot. Én nem szeretem feketén hagyni, szerintem az túl erős a vonalazáshoz, a szürke egy világosabb változata tökéletes lehet. A vonalvastagságot már nem mondanám meg, azért minden, általam kitapasztalt információt nem szeretnék megosztani, remélem megértitek. 

Az utolsó fontos beállítás pedig  a sorok közti távolság. A képen látható részen ‘Exactly’-n legyen és mm-re állítsuk be a sortávokat. Érdemes próbanyomtatást csinálni, hogy mi a leginkább optimális számotokra. Ezt a részt a fotón most kitakartam. 

A pagesnél pedig annyi új lapot csinálunk, ahány oldalasra szeretnénk a füzetet. Személy szerint én oldalszámozást is szoktam rakni a füzetekre, erről a leírást IDE KATTINTVA találod. (Meg persze a weboldalam címét:))

Íme a végeredmény:

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni